Hoge kosten door buitenlandse zorg zonder overleg

buitenlandse zorgDenk je erover om voor een medische behandeling naar het buitenland te gaan? Dan is het misschien verstandig om even goed na te gaan of dat wel vergoed wordt door je zorgverzekering. Buitenlandse zorg wordt namelijk lang niet altijd vergoed en dat kan vervolgens dan voor hoge kosten zorgen.

Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) dringt aan om als Nederlander niet zomaar te kiezen voor zorg in het buitenland. Het kan namelijk zo zijn dat deze zorg niet wordt vergoed door je Nederlandse zorgverzekering en dan kun je voor hoge kosten komen te staan. Een Nederlandse vrouw kreeg hierdoor een paar maanden geleden een rekening van ongeveer 6500 euro, omdat ze zich had laten behandelen in een Belgisch ziekenhuis. 

Medische afspraken in Europa

De reden dat veel mensen willen uitwijken naar het buitenland voor een medische behandeling is omdat in Nederland veel procedures zijn uitgesteld vanwege corona. Sommige zorgbehoevenden kunnen hun behandeling hierdoor sneller in het buitenland krijgen. Het is dan natuurlijk slim om naar het buitenland te gaan voor die behandeling, maar dit wordt lang niet altijd vergoed.

Wanneer wordt buitenlandse zorg vergoed?

Buitenlandse zorg wordt soms wel door de zorgverzekering vergoed, maar niet altijd. Het is daarom altijd slim om je zorgverzekering goed te checken. De sleutel tot een vergoeding is vaak een goed contact met je zorgverzekering. In goed overleg, kun je vaak een vergoeding regelen. Voor je zorgverzekering is het immers vaak ook voordelig om je zorg zo snel mogelijk te verschaffen, zo worden hogere kosten voor gecompliceerdere zorg voorkomen.

De kosten voor buitenlandse zorg worden vrijwel nooit door de standaarddekking van de basisverzekering vergoed. Vaak krijg je alleen vergoed wat in Nederland als regulier wordt gezien. Zorg er dus voor dat je precies weet hoe je verzekering en de vergoeding in elkaar zit. Zo kom je achteraf niet voor financiële verrassingen te staan.

En dan verleent je zorgverzekeraar toestemming

Als je alles goed met je verzekeraar hebt besproken en je zorgverzekeraar stemt in met de behandeling in het buitenland, zijn er nog een paar stappen die je moet nemen. Je ontvangt een S2 formulier. Dat formulier is voor de buitenlandse zorgaanbieder en moet je aan de zorgverlener afgeven. Dit formulier zorgt ervoor dat je een vergoeding ontvangt volgens de voorwaarden van de sociale ziektekostenverzekering van het land waar je de zorg ontvangt. De afwikkeling van deze vergoeding gaat eigenlijk altijd buiten jou om. De ziektekosten worden, wanneer je een vergoeding krijgt, vergoed alsof je in dat land verzekerd bent.

Buitenlandse zorg in cijfers

Volgens een onderzoek van het Secretariaat van de Benelux uit 2016 blijkt dat jaarlijks zo’n 84.000 mensen de grens over gaan voor buitenlandse zorg in de Benelux. Andersom is Nederland voor Belgen en Duitsers het populairst. Uit de cijfers blijkt dat ruim 9.400 Belgen en 4.300 Duitsers in 2015 naar Nederland kwamen voor zorg. Benieuwd waar in de Benelux Nederlanders dan naar toe gingen? Dat zie je in onderstaand overzicht.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!