Wordt een staaroperatie vergoed vanuit de zorgverzekering?

Een staaroperatie zorgt ervoor dat het gezichtsvermogen hersteld wordt bij mensen waarvan de de ooglens door staar troebel is geworden. Hierbij wordt de eigen ooglens vervangen door een kunstlens. Deze staaroperatie valt onder medisch-specialistische zorg en wordt daarom vergoed vanuit de basisverzekering. Ben verstandig, kies de restitutiepolis 2024 waardoor je bij ieder Nederlands ziekenhuis kan worden geholpen.

Staaroperatie vergoeding uit basisverzekering

Staar is alleen te verhelpen met een staaroperatie. Bij een staaroperatie wordt de eigen lens vervangen door een kunstlens, vaak is dit een standaardlens. In sommige gevallen kan een standaardlens echter onvoldoende zijn om de bestaande problemen te verhelpen. In dat geval wordt er gekozen voor een multifocale of torische lens. Een standaardlens valt onder medisch-specialistische zorg. De kosten hiervoor krijg je volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Een multifocale lens (lens waarmee je zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien) en een torische lens (lens met cilindrische correctie) worden niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering of de aanvullende verzekering. De kosten voor deze duurdere lenzen zijn doorgaans tussen de € 1.000,- en € 2.000,- en zijn voor eigen rekening. Tenzij deels aanvullend verzekerd. Er is eveneens geen bril vergoeding na staaroperatie.

Multifocale of torische lens vergoeding

Wordt er een multifocale of torische lens bij jou geplaatst, dan kan deze slechts onder bepaalde voorwaarden onder medisch-specialistische zorg vallen. Een huisarts of oogarts beoordeelt dit voor jou; om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding voor een staaroperatie dien je namelijk wel een doorverwijzing van een huis- of oogarts te hebben.

Hoe gaat een staaroperatie in zijn werk?

Bij een staaroperatie wordt de lens in uw oog vervangen voor een kunstlens. De oude lens wordt via een kleine opening in het kapselzakje (zakje rondom de ooglens) verwijderd. Dit gebeurt door middel van een phaco emulsificatie. Dit is een soort mini-stofzuigertje wat trillingen uitstoot waardoor de troebele lens verpulverd wordt. Tegelijkertijd worden de losgetrilde deeltjes opgezogen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor de nieuwe lens, deze wordt door de oogarts in opgerolde vorm in het nu lege kapselzakje geplaatst. De lens ontvouwt zichzelf vervolgens vanzelf en hecht zich aan het oog. Een staaroperatie duurt overigens niet lang, de operatie duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Na de operatie dient u voor de benodigde nazorg nog 2 tot 3 uur in het ziekenhuis te verblijven. U kunt dezelfde dag weer naar huis en hoeft dus niet in het ziekenhuis te overnachten.

 

Waarom is een kunstlens nodig voor een staaroperatie?

Een oog kan van nature scherpstellen op diverse afstanden. Dit zorgt ervoor dat u scherp kunt zien. Wanneer u last heeft van staar is uw lens feitelijk vertroebeld. Staar wordt ook wel ‘cataract’ genoemd en het ontstaat wanneer eiwitten in de ooglens samenklonteren. Hierdoor valt licht niet meer goed door de ooglens heen; wat een wazig zicht veroorzaakt. De enige manier om dit te verhelpen is door middel van een operatie, aangezien de lens zichzelf niet meer kan herstellen. Om deze reden is een kunstlens nodig. Het voordeel van een kunstlens is dat deze een leven lang meegaat, waardoor u maar een keer geopereerd hoeft te worden aan uw ogen.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!