Krijg ik een vergoeding voor lenzen?

Veel Nederlanders hebben niet zulke goede ogen en hebben daarom lenzen of een bril nodig. Lenzen of een bril worden bij lange na niet altijd vergoed door de zorgverzekering, waardoor de kosten erg op kunnen lopen. Hieronder vertellen we je meer over het soort verzekering dat je nodig hebt om een vergoeding voor je lenzen of bril te krijgen.

Lenzen en brillen kunnen behoorlijk duur zijn. Zo hangt de prijs van een set lenzen af van het type, maar ook van waar je ze koopt. Hierbij kun je kiezen uit daglenzen, weeklenzen, of maandlenzen. Vaak liggen de kosten ergens tussen de 200 en 700 per jaar.

Vergoeding van lenzen en brillen vanuit de basisverzekering

Vanuit de basisverzekering worden lenzen of een bril vrijwel nooit vergoed. Uitsluitend wanneer er sprake is van een medische reden kunnen speciale medische lenzen worden vergoed. Hiervoor heb je een verwijzing van de oogarts nodig. 

Bij sommige medische indicaties worden lenzen wel vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor zijn een aantal voorwaarden, zoals:

  • Met lenzen kun je beter zien dan met een bril
  • De oorzaak van je slechte zicht is medisch, of veroorzaakt door een trauma
  • Je hebt een verwijzing van een oogarts/specialist nodig

Als er sprake is van een medische indicatie, krijg je de lenzen vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet dan wel nog een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage bedraagt 56 euro. Als de lenzen korter dan een jaar gedragen worden, is de eigen bijdrage 112 euro.

Lenzen en brillen vergoed in een aanvullende verzekering

Als je toch graag je bril of lenzen vergoed wilt krijgen van de verzekering, kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering te nemen. Verschillende zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering voor lenzen en brillen aan. Deze verzekeraars vergoeden niet allemaal precies hetzelfde, het is dus slim om de verzekeringen even met elkaar te vergelijken met onze zorgvergelijker. Zo kun je de verzekering uitzoeken die perfect bij jou past en krijg je straks een vergoeding voor bijvoorbeeld je nachtlenzen en contactlenzen.

Krijg ik voor een lensimplantaat een vergoeding?

Bij een lensimplantatie wordt een extra lens in je oog geïmplanteerd. Deze blijft altijd zitten, waardoor je nooit meer een bril of lenzen meer hoeft te dragen. Ook voor een lensimplantaat geldt dat je een vergoeding vanuit de basisverzekering krijgt als er sprake is van een medische indicatie. Ook zijn hiervoor speciale aanvullende verzekeringen beschikbaar.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!