Lensimplantaat vergoeding vanuit de basisverzekering?

Kun je geen brillen of lenzen dragen, bijvoorbeeld vanwege een allergie, maar heb je deze wel nodig voor een goed zicht? Dan kun je ervoor kiezen om lensimplantaten te laten zetten. Een lensimplantaat wordt door een oogarts middels een korte operatie in het oog geplaatst. Voor deze lensimplantaten is het mogelijk om een lenzen vergoeding vanuit de basisverzekering te krijgen.

Een lensimplantaat, wat is dat precies?

Bij een lensimplantatie wordt er een kunststoflens in het oog geplaatst, die voor jouw eigen ooglens komt. De behandeling is pijnloos, omdat de ogen verdoofd worden voor de behandeling. Naast een lensimplantatie kun je ook kiezen voor een lenswissel; in dat geval wordt jouw eigen ooglens vervangen door een kunstlens. Deze kunstlens heeft de juiste afstandscorrectie of cilindercorrectie, zodat jouw zicht permanent verbeterd wordt. De lensimplantaten gaan levenslang mee en hoeven niet meer vervangen te worden. Er zijn verschillende soorten kunstlenzen; je kunt kiezen uit monofocale, torische of multifocale lenzen.

Vergoeding voor een monofocale lens

De monofocale lens wordt standaard door de basisverzekering vergoed, ongeacht je verzekering. Een multifocale of torische lens is duurder, en hiervoor dien je zelf een eigen bijdrage te betalen.

Voor die extra kosten kan je uit één van de onderstaande aanvullende zorgverzekeringen kiezen. Meestal gecombineerde vergoedingen m.b.t. ooglaseren.

Lenzen implanteren en vergoeding

“Worden lenzen vergoed?” Is een vraag die wij regelmatig ontvangen. Normaal gesproken vallen brillen en lenzen niet standaard onder de basisverzekering. Een zorgverzekering vergoed dus niet standaard contactlenzen en voor nachtlenzen ontvang je ook geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit wordt anders wanneer er sprake is van een medische indicatie. Een lensimplantatie valt bijvoorbeeld onder medische indicatie wanneer er sprake is van intolerantie voor contactlenzen of bij een staaroperatie. Wanneer er sprake is van medische indicatie kun je een vergoeding voor de operatie krijgen vanuit de basisverzekering. Er moet dan een doorverwijzing zijn vanuit de huisarts of de medisch specialist om een aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Een lensimplantatie is mogelijk vanaf €2.800,- per oog, een lenswissel vanaf €2.200 per oog. Prijzen kunnen verschillen per zorgverlener, dus informeer vooraf altijd goed naar de kosten. Voor lensimplantaties geldt geen wettelijke eigen bijdrage, het eigen risico is wel van toepassing.

Vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

Wordt er een multifocale of torische lens geplaatst en wordt deze niet vergoed vanuit de basisverzekering? Dan kan deze mogelijk wel vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. In dat geval worden de (meer)kosten vanuit de aanvullende verzekering gedekt. Vaak is dan sprake van een maximumbedrag (meestal tot €500,-) wat vergoed wordt. Dit geldt alleen voor lensimplantaties die niet voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komen.

 

Lenzen en verzekering afsluiten

Overweeg je om een lensimplantatie uit te laten voeren, dan kun je hiervoor naar een ziekenhuis of een oogkliniek gaan. Ga je binnenkort overstappen van zorgverzekering? Let dan bij het overstappen goed op of de zorgverlener van jouw keuze vergoed wordt door de basisverzekering, dan wel een aanvullende verzekering.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!