Zorgverzekering voor het gezin. Wel of geen gezinspakket?

zorgverzekering gezinnenOm direct met de deur in huis te vallen: Iedereen uit het gezin dient een losse verzekering af te sluiten. In een gezin heb je te maken met meerdere personen en dus ook meerdere zorgwensen. Een zorgverzekering is heel persoonlijk en dient dan ook goed bij je eigen persoonlijke situatie aan te sluiten. Ook al is het fijn om bij dezelfde aanbieder verzekerd te zijn: ieder mens heeft andere zorg nodig, wees je hiervan goed bewust. Sluit dus niet meteen een zorgverzekering af voor jezelf en je partner, maar ga van te voren goed na of jullie beide wel dezelfde dekkingen nodig hebben. Kinderen tot 18 jaar, uit het gezin, komen automatisch op de polis van 1 van de ouders en zijn dus ook meteen verzekerd voor alles wat bij deze polis is inbegrepen. Dit betekent ook dat alle aanvullende verzekeringen gebruikt kunnen worden voor de kinderen.

Dit is hoe het werkt:

Voor jezelf

Als volwassene dien je zelf een eigen zorgpolis te hebben. Jouw gegevens staan op deze polis en zorgkosten worden dan ook altijd aan jou doorberekend. Het gaat dan om de premie, het eigen risico en eigen bijdrage.

Je hebt recht op vergoeding welke is opgenomen in het basispakket. Als optie kan je kiezen uit tientallen dekkingen welke in honderden aanvullende verzekeringen te kiezen zijn.

Zijn er meer mensen in je gezin, lees dan verder.

Kinderen tot 18 jaar

Voor je eigen kinderen betaal je geen premie voor de basisverzekering. Wel kan aanvullend verzekeren interessant zijn! Denk hierbij aan

Per verzekeringsjaar zijn 9 fysiotherapiebehandelingen inbegrepen. Overige dien je zelf te betalen, aanvullend te verzekeren dus. Tandarts voor kinderen zit in het basispakket. Voor volwassenen niet.

Kinderen vanaf 18 jaar

Dan verandert alles. Zowel thuiswonende kinderen als kinderen die elders wonen en 18 jaar of ouder zijn, hebben een eigen zorgpolis nodig. Je staat dan niet meer op de polis van een ouder / voogd.

Een partner?

Je kan samen op 1 polis staan. Maar eigenlijk heb je dan allebei een polis met dezelfde dekking. Houdt daarbij rekening met het volgende:

  • Poliskeuze: naturapolis, combinatiepolis of restitutiepolis
  • Eigen risico: van 385,- tot 885,-
  • Betaaltermijn: per maand, kwartaal, jaar
  • Aanvullende verschillen.

Wil je partner zich aanvullend verzekeren voor kraamzorg, alternatieve geneeswijzen, brillenvergoeding of iets anders? Dan kan het zijn dat jij dat niet nodig hebt, en dan zou je dubbel betalen terwijl je het niet gebruikt.

Top 3 beste zorgverzekeringen

We hebben een  top 3 met beste zorgverzekeringen samengesteld om je verder te helpen.

We betalen voor personen tot 18 jaar geen zorgpremie. Bovendien kun je er als ouders zelf voor kiezen op welke polis je kinderen worden bijgeschreven. Heeft de vader bijvoorbeeld enkel een basiszorgverzekering en de moeder een zorgverzekering met een uitgebreid aanvullend pakket, dan is het raadzaam om het kind bij te schrijven op de polis van de moeder. Hierdoor is ieder kind ook het beste en meest uitgebreid verzekerd.

Vergelijk ook vooral de verschillende aanvullende pakketten die zorgverzekeraars aanbieden. In sommige gevallen bieden ze ook speciale pakketten aan voor gezinnen. Deze kunnen dan dekkingen bevatten voor bijvoorbeeld orthodontie, fysiotherapie en uitgebreide tandarts dekking. Maar ook gezinsuitbreiding kan dan extra verzekerd zijn, denk hierbij aan extra vergoedingen voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling.

Conclusie bij het afsluiten van een zorgverzekering voor je gezin:

  1. Het is niet altijd voordelig om jezelf en je partner hetzelfde te verzekeren
  2. Kinderen tot 18 jaar komen bij 1 van de ouders op de polis, voor hen betaal je geen zorgpremie
  3. Je zorgverzekering geldt ook voor je kinderen, basisverzekering + aanvullende dekkingen
  4. Denk aan aanvullende verzekeringen als orthodontie, tandarts en fysiotherapie.

Dus wat nu? Gebruik de vergelijker zodat je weet welke zorgverzekering het beste bij je past.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!