Vergoeding voor pruik

Wie door bestraling of chemotherapie kaal wordt, kan via zijn of haar zorgverzekering een gedeeltelijke vergoeding voor een pruik krijgen. Hier lees je meer over of je recht hebt op een pruiken- of haarwerkvergoeding.

Verschillende zorgverzekeringen in 2022

Vergoeding voor pruik na chemo vanuit de basisverzekering

Krijg je chemotherapie en word je hierdoor gedeeltelijk of volledig kaal? Dan kun je vanuit de basisverzekering een vergoeding voor een pruik of haarwerk zoals een haarprothese krijgen. Je moet hiervoor wel aan een van onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Je bent geheel of gedeeltelijk kaal als gevolg van een ziekte of behandeling zoals chemotherapie.
  • Je bent geheel of gedeeltelijk kaal voor een langere periode als gevolg van een medische aandoening of behandeling. (Hiermee wordt niet klassieke mannelijke kaalheid bedoeld)

Je hebt hiervoor recht op een vergoeding uit de basisverzekering. Is het haarwerk of de pruik duurder dan de maximale vergoeding, dan dien je het restant zelf te betalen als eigen bijdrage (let op, dit is iets anders dan het eigen risico). Het is ook mogelijk om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten, wanneer je geen eigen bijdrage hiervoor wilt betalen.

Voorwaarden voor een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een pruik of haarprothese

Er zitten enkele voorwaarden verbonden aan het krijgen van een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarprothese of pruik:

  • Je betaalt eerst het eigen risico en eventueel vrijwillig eigen risico aan jouw zorgverzekeraar, alvorens je aanspraak kunt maken op de vergoeding vanuit de basisverzekering.
  • De vergoeding geldt alleen voor de pruik of de haarprothese zelf, niet voor het maken van de pruik.
  • Houd er rekening mee dat de vergoeding voor een pruik lager uit kan vallen wanneer de pruik afgenomen wordt bij een leverancier die niet door de zorgverzekeraar gecontracteerd is.

Aanvullende verzekering voor een pruik afsluiten

Een aanvullende verzekering vergoedt de kosten voor een pruik die niet onder jouw basisverzekering vallen. Het verschilt echter per verzekeraar welke kosten wel en niet vergoed worden binnen de aanvullende verzekering. Vergelijk daarom verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar en controleer van tevoren de voorwaarden omtrent vergoedingen voor je een aanvullende verzekering aflsuit.

Vergoeding voor pruik door huidziekte Alopecia areata

Je kunt ook een vergoeding voor haarwerk of een pruik krijgen wanneer je last hebt van de huidziekte Alopecia areata. Dit is een huidziekte waarbij pleksgewijze kaalheid optreed. Meestal zijn deze plaatselijke kale plekken in een ronde of ovale vorm en in de plekken vallen vrijwel alle haren uit. Dit komt doordat de haarwortels worden aangetast. De huid eromheen heeft echter een normale haargroei. De oorzaak van het ontstaan van deze ziekte is vooralsnog onbekend. Alopecia areata komt meestal op de hoofdhuid en in het gezicht voor maar soms ook op andere plekken op het lichaam. Kenmerkend aan deze ziekte is dat het meestal plotseling optreedt. Tegenwoordig vergoeden steeds minder verzekeraars deze kosten, daarom is het belangrijk om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken om te controleren bij welke verzekeraar je recht hebt op een vergoeding hiervoor. 

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!