Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan vervelend en erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je je bij twijfel direct laat testen. Waar je een test kunt doen en of deze test vergoed wordt, leggen we je hieronder uit.
Er zijn een paar momenten waarop het slim is om een soa-test af te nemen:
Als je een soa-test wilt doen, neem je contact op met de huisarts. De huisarts stelt je dan een aantal vragen over je seksleven. Als je klachten hebt, doet hij vaak ook een lichamelijk onderzoek. Daarna bepaalt de huisarts of je een test nodig hebt en op welke soa’s dan getest moet worden. Soms kan de huisarts al een soa vaststellen door het gesprek en het lichamelijk onderzoek, je hebt dan dus geen test nodig. Het bezoek aan de huisarts wordt sowieso vergoed vanuit je basisverzekering.
Bij je zorgverzekering heb je een eigen risico bedrag, dat heeft iedereen. Als dat bedrag op is, worden die kosten pas vergoed uit je basiszorgverzekering door je zorgverzekeraar.
De kosten van een soa test hangen van de test af. Misschien moet je voor meerdere soa’s testen, of heb je een speciale test nodig. Een chlamydia-test kost ongeveer 40 euro, maar kosten voor meerdere of ingewikkeldere testen kunnen oplopen tot meer dan 200 euro. Benieuwd naar onze aanvullende verzekering? Vind de aanvullende verzekering die bij jou past, door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.
Je kunt ook een soa-test doen bij de GGD. De kosten van zo’n test bij de GGD zijn niet voor jou, maar voor de soa-poli en worden dus niet bij jou in rekening worden gebracht. Je kunt echter niet altijd bij de GGD terecht voor een soa-test. Alleen mensen die een hoger risico lopen op een soa kunnen een test bij de GGD laten doen. Dat geldt voor de volgende personen: