Anticonceptie en vergoeding vanuit de verzekering

Er verschillende soorten anticonceptie die vrouwen beschermen tegen zwangerschap zoals:

  • De pil
  • De anticonceptiepleister
  • De prikpil
  • Het anticonceptiestaafje
  • Het spiraaltje
  • De vaginale ring
  • Het pessarium
  • (Vrouwen)condooms

We ontvangen regelmatig de vraag ‘Wordt anticonceptie vergoed?’ daarom hebben we de meest voorkomende vormen van anticonceptie in onderstaand overzicht gezet. Sommige anticonceptie voor vrouwen wordt namelijk door de verzekering vergoed. Vaak moet je wel eerst een eigen bijdrage betalen, voor je een vergoeding voor anticonceptie ontvangt.
In het overzicht hieronder vind je antwoord op de vraag of dit binnen de basisverzekering valt en of dit onder je eigen risico valt.

Wordt de pil vergoed?

Zit de pil in het basispakket en wordt deze vergoed? Ja, de anticonceptiepil valt binnen de basisverzekering voor vrouwen tot 18 jaar en er geldt geen eigen risico. Tot 18 jaar krijg je dus altijd een vergoeding voor de pil. Ook voor vrouwen tussen 18 en 20 jaar zit de pil in het basispakket en wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt wel een eigen risico. Ben je als vrouw 21 jaar of ouder, dan vervalt de vergoeding van de pil uit het basispakket volledig. Je hebt vanaf deze leeftijd de optie om de pil zelf te betalen, of je kunt hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Wordt een spiraaltje vergoed?

Het spiraaltje is een veelgebruikte anticonceptiemethode. De Mirena spiraal is een voorbeeld van een spiraal de veel gebruikt wordt; of je voor een spiraaltje een vergoeding ontvangt, hangt af van je leeftijd en wie de spiraal plaatst. Een spiraaltje kan geplaatst worden door de huisarts, gynaecoloog en verloskundige. Het consult en het plaatsen van het spiraaltje via de huisarts vallen onder huisartsenzorg. Controleer voor vergoedingen de voorwaarden van jouw verzekeraar. Wanneer je een spiraaltje via een gynaecoloog laat plaatsen, valt dit onder medisch-specialistische zorg. Doet een verpleegkundige dit, dan valt dit tevens onder huisartsenzorg. Kijk voor de voorwaarden van een vergoeding de voorwaarden van jouw verzekeraar na.

Wordt de anticonceptiepleister vergoed?

Je ontvangt een vergoeding voor de anticonceptiepleister alleen tot 21 jaar vanuit de basisverzekering. Tot 18 jaar ontvang je hiervoor een vergoeding vanuit de verzekering van je ouders. Je hoeft hiervoor zelf dus niets bij te betalen. Ben je tussen de 18 en 21 jaar? Dan moet je meestal een eigen bijdrage betalen. Ben je ouder dan 21 jaar en wil je hiervoor een vergoeding ontvangen? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Let op, het namelijk vaak goedkoper om de pleisters zelf te betalen, dan om hier maandelijks een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Bereken dus eerst of het voor jou voordelig is om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Vallen condooms binnen de zorgverzekering?

Condooms vallen niet binnen de basisverzekering en worden dus ook niet vergoed. Wil je gebruik maken van dit anticonceptiemiddel, dan zul je dit dus zelf moeten bekostigen.
Meer weten? Vraag het ons!

Wil je meer weten over de vergoedingen voor anticonceptie? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!