Na een ongeval, medische ingreep, of ziekte is vaak revalidatie nodig. Vaak wordt zo’n revalidatie wel vergoed, maar niet altijd en ook niet altijd het gehele traject. Hieronder vertellen we je daar daarom meer over.
Als je een verwijzing hebt van je arts, krijg je revalidatiezorg onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist vergoed vanuit je basisverzekering. Het moet hier wel gaan om een medische noodzaak, al is dit vaak wel het geval bij een revalidatie.
Soms heb je ook alleen fysiotherapie nodig, je krijgt dan vaak een chronische indicatie. Vanaf de 21e behandeling krijg je dan een vergoeding uit je basisverzekering. De eerste 20 behandelingen moet je dus wel zelf betalen. Hier kun je wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Wil je weten welke verzekering het beste bij jou past? Vergelijk de verschillende verzekeringen dan via een zorgvergelijker.
Oncologische revalidatie is een vorm van medisch specialistische revalidatie. Hierbij gaat het om ernstige problematiek, zoals bijvoorbeeld revalidatie na een amputatie of een dwarslaesie. Dit soort revalidatie wordt alleen vergoed als de kennis en ervaring van een revalidatiearts noodzakelijk is voor het revalideren en de patiënt dus niet geholpen zou zijn met een andere vorm van oncologische nazorg, zoals fysiotherapie, of psychologie.
Als je bij de cardioloog of huisarts onder behandeling bent voor hartproblemen, kun je meedoen aan hartrevalidatie. Dit helpt bij je herstel na bijvoorbeeld:
Een hartrevalidatieprogramma helpt en zorgt ervoor dat je naderhand minder kans hebt op nieuwe hartproblemen. Meedoen aan een dergelijk programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een verwijzing van de cardioloog of huisarts is dan wel een vereiste. Wanneer je de revalidatie alleen bij een fysiotherapeut volgt, wordt deze niet vergoed door de basisverzekering, je kunt je dan wel aanvullend verzekeren. Op zoek naar de geschikte aanvullende verzekering? Vind de aanvullende verzekering die bij jou past, door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.