Minder overstappers zorgverzekering dan verwacht

Heel Nederland sprak er over, en iedereen had verwacht dat er dit jaar een record aantal Nederlanders zouden overstappen naar een andere zorgverzekering. Uiteindelijk viel dit aantal toch behoorlijk tegen. Waar prognoses uitgingen van 1,2 tot 1,3 miljoen bleek het uiteindelijk maar om 1,1 miljoen mensen te gaan. Wij hebben een onderzoek gedaan naar de reden dat consumenten huiverig zijn om een andere verzekeraar te kiezen.

Consument voelt zich gebonden aan zijn zorgverzekeraar

Een veelgehoorde zin is dat veel mensen vastgebakken zitten bij hun verzekeraar. De gemiddelde consument is bang voor verandering omdat ze denken dat er bijvoorbeeld minder geneesmiddelen vergoedt worden of dat ze niet meer terecht kunnen in hun “eigen” ziekenhuis. Een onterecht idee dat speelt, want in de praktijk blijkt in 98% van de gevallen dat er niks zou veranderen. Zelfs niet als er gekozen wordt voor de goedkoopste zorgverzekering. Het gros van de ziekenhuizen is ook daar namelijk gewoon gecontracteerd.

Premiestijging door wegvallen collectief wordt geaccepteerd

Door het stoppen of beperken van de collectiviteiten zoals Menzis met FNV vallen de zorgpremies in 2020 enkele procenten duurder uit. Op jaarbasis scheelt dat serieus in de portemonnee. Toch blijken mensen minder bereidwillig om te kiezen voor een andere partij. De meeste mensen zijn in al die jaren dat er een vrije zorgmarkt is, nog nooit overgestapt. Ze hebben geen zin in de hele “papierwinkel” en denken dat het grote gevolgen zou hebben. Ook deze angst is onterecht.

Een praktijkvoorbeeld: hoe is mijn eigen overstap gegaan?

Als blog schrijver ben ik dit jaar zelf wél overgestapt. Ik zat namelijk al jaren bij Menzis. Nu de premie al een aantal jaren steeds in stapjes is verhoogd en mijn aanvullend pakket niet meer helemaal aansloot op mijn wensen heb ik de stap gezet om te switchen. De keuze is voor mij gevallen op OHRA. Dit is de goedkoopste restitutiepolis in 2020, dus vrije zorgkeuze. Ik hoef dus geen angst te hebben dat ik niet meer in mijn “vaste” ziekenhuis terecht kan.

Halverwege december heb ik (via Vergelijk de Zorgverzekeringen.nl natuurlijk) mijn aanmelding gedaan bij OHRA. Dit was een kwestie van 2 minuten. Ik kreeg netjes de polis toegestuurd, en van Menzis ontving ik een brief dat mijn zorgpolis is beëindigd per 31 december. Niks geen rare dingen dus.

Afgelopen week moest ik bij de tandarts zijn voor een behandeling. Ik had voor de zekerheid mijn nieuwe polisgegevens meegenomen en besloot direct maar te melden dat ik overgestapt ben naar OHRA. De assistente vertelde dat ze dit al had opgemerkt in hun computersysteem en dat het niks uitmaakte. Ik hoefde zelf helemaal niks regelen hier; Infomedics (de partij die de tandartsrekeningen verstuurd, voorheen Famed) zal dit wel met OHRA afhandelen.

Kortom, mijn conclusie is dus dat het allemaal reuze meevalt en dat overstappen geen enkel probleem en zeker geen hele papierwinkel heeft opgeleverd.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!