De definitieve overstapcijfers van 2021 zijn inmiddels bekend. Overstappen kon van half november tot en met 31 januari. Vanaf 1 februari werden alle cijfers geïnventariseerd en kon een analyse gemaakt worden. Nu zijn de cijfers dus bekend en weten we hoeveel mensen in 2021 zijn overgestapt.
Jaarlijks zet onderzoeksbureau Vektis alle overstapcijfers op een rijtje, waarna een analyse wordt gemaakt en een conclusie wordt getrokken. Het overstapcijfer schommelt al jaren tussen de 6 en de 7 procent en ook dit jaar was daar geen uitzondering op.
Tussen 2021 en 2022 stapte 6,7% van de verzekerden over van zorgverzekeraar. Dat is goed voor zo’n 1,2 miljoen mensen. Het overstappercentage dat is berekend door Vektis gaat alleen over de mensen die zijn gewisseld tussen zorgverzekeraars. Dat betekent dat verzekerden die gewisseld zijn tussen twee labels van dezelfde zorgverzekeraar niet meegeteld zijn in de telling. Wanneer je die mensen wel mee rekent, ligt het werkelijke percentage waarschijnlijk nog wat hoger. Eind april komt Vektis met een uitgebreide analyse van de cijfers.
Eind 2021 werd bekend dat veel verzekerden de details van de afgesloten zorgverzekering niet kennen. Dat zorgt er vaak voor dat er te veel voor de zorgverzekering wordt betaald. Als je wisselt van zorgverzekering, kun je namelijk al snel een hoop geld besparen, omdat je hiermee een zorgverzekering kiest die beter bij je past. Het grootste prijsverschil zit hier in de verschillen in zorgkeuze. Kies je bijvoorbeeld voor een naturapolis, dan heb je een beperkte zorgkeuze, terwijl je in het geval van een restitutiepolis een vrije zorgkeuze hebt.
De afgelopen jaren schommelt het overstappercentage altijd tussen de 6 en 7 procent. Dat maakt dat het percentage van dit jaar ook geen verandering is. Komend jaar zou hier echter wel eens verandering in kunnen komen. Vanaf 2023 mogen verzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven, wat inhoud dat een basisverzekering van een zorgverzekeraar voor iedereen dezelfde prijs heeft. Dat maakt ook dat de basisverzekering voor veel mensen volgend jaar wat duurder uit zal vallen en dat veel mensen dus waarschijnlijk op zoek zullen gaan naar een nieuwe verzekering. De kans dat het overstappercentage in 2023 dus hoger zal zijn, is dus groot. Het is belangrijk om alle verzekeringen goed te vergelijken. Er zit namelijk een groot verschil tussen de aanvullende verzekeringen zoals: tandartsverzekeringen, brilverzekeringen, fysiotherapie, orthodontie, alternatieve geneeswijzen en een aanvullende zwangerschapsverzekering.
De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.
» Zorgverzekering vergelijken 2024 «