De coronapil in het basispakket, wat heb jij eraan?

coronapilHet coronamedicijn Paxlovid van Pfizer (ook wel de coronapil genoemd) is sinds dinsdag 15 november opgenomen in het basispakket. De pil is beschikbaar voor risicopatiënten, zodat zij sneller het medicijn kunnen krijgen. Wie krijgt de pil precies vergoed en heb jij daar iets aan? We leggen het je uit in dit artikel.

Begin november adviseerde het Zorginstituut al om de coronapil op te nemen in het basispakket. Inmiddels heeft minister Kuipers besloten dat advies over te nemen. In een persbericht laat minister Kuipers weten dat het voor hem een logische keuze was. ‘Het is bekend dat Paxlovid effectief is voor een kleine groep patiënten. Corona heeft nog steeds een grote maatschappelijke impact en zeker op mensen met een kwetsbare gezondheid. Daarom neem ik het advies van het Zorginstituut over om Paxlovid te vergoeden vanuit de basisverzekering. Patiënten die dit medicijn nodig hebben, kunnen het nu ook snel krijgen’, staat in het bericht.

Hoe werkt de coronapil?

Krijg je de coronapil voorgeschreven, dan slik je tweemaal daags drie pillen. Dat doe je vijf dagen lang. De pil remt daarmee de vermenigvuldiging van het virus. Omdat het virus zich minder snel kan vermenigvuldigen, is het ziekteverloop milder.

De coronapil is dus geen middel dat je neemt om besmetting te voorkomen, je neemt de pil om een ernstig ziekteverloop te voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat een besmetting met corona op tijd wordt vastgesteld en dat de patiënt op tijd begint met de kuur. Zodra je klachten ontwikkeld, moet je de pillen eigenlijk al kunnen slikken.

Hoe goed werkt Paxlovid?

Uit onderzoek is gebleken dat Paxlovid wel degelijk erg effectief is bij een coronabesmetting. Zo werd er onderzoek gedaan onder ruim 2000 COVID-19 patiënten. Uit dat onderzoek blijkt dat Paxlovid de kans op ziekenhuisopname en sterfte sterk verkleind. Na de behandeling met Paxlovid werd 0,8% van de patiënten alsnog in het ziekenhuis opgenomen voor ten minste 24 uur. Van de groep patiënten die ter vergelijking een nepmedicijn (placebo) kregen, belandde 6,3% in het ziekenhuis. Onder de groep die Paxlovid kreeg waren er daarbij geen sterfgevallen. In de placebogroep waren er 12 sterfgevallen.

Voor wie is de coronapil bedoeld?

Loop je een erg hoog risico op een ernstige ontwikkeling van corona, dan kom je in aanmerking voor de coronapil. Denk hierbij aan mensen bij wie het vaccin niet goed aankomt door een onderliggende ziekte die het immuunsysteem beïnvloedt, of aan oude, kwetsbare mensen. Verder kun je ook denken aan mensen met ernstige aandoeningen aan hart of longen of aan mensen die vanwege bijvoorbeeld orgaantransplantatie of recente chemotherapie een ernstig verweerde afweer hebben.

Wat zijn de kosten?

Paxlovid wordt dus vergoed door de basisverzekering, maar alleen als je binnen de genoemde risicogroepen valt. Ook zal het medicijn de Nederlandse overheid behoorlijk wat geld kosten. De prijs voor een behandeling bedraagt namelijk €1242. Dat terwijl de Amerikaanse overheid slechts €535 euro per kuur betaald. Het Zorginstituut schat dat de vergoeding van de coronapil de samenleving minimaal € 33 miljoen en maximaal € 74 miljoen zal kosten het komende jaar.

Coronapil voor velen nutteloos wegens immuniteit

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is de coronapil voor de meeste Nederlanders haast nutteloos. Het merendeel van de samenleving heeft dankzij vaccinaties en besmettingen inmiddels namelijk een vorm van immuniteit opgebouwd. Enkel coronapatiënten die in de risicogroepen vallen, kunnen dus baat hebben bij Paxlovid.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!