Zo kies je een milieuvriendelijke zorgverzekering

milieuvriendelijke zorgverzekeringWe vinden duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker. Niet zo gek ook, want het klimaat verandert steeds sneller en we beginnen te beseffen dat we in moeten grijpen. Dat kun je op allerlei manieren doen, zoals zonnepanelen leggen of een elektrische auto kopen. Ook wanneer je een zorgverzekering afsluit kun je op milieuvriendelijkheid letten. Zo kun je een milieuvriendelijke zorgverzekering afsluiten.

Ook een zorgverzekering kan op een bepaalde manier bijdragen aan het milieu. Zorgverzekeraars beleggen immers jaarlijks enorm veel geld in aandelen en fondsen. Waar ze in beleggen, geeft aan hoe milieuvriendelijk die zorgverzekeraars zijn. Heb je het over een duurzame zorgverzekering, dan heb je het over een zorgverzekering die investeert in milieuvriendelijke aandelen en fondsen.

Een onderzoek naar een milieuvriendelijke zorgverzekering

Om te onderzoeken hoe milieuvriendelijk een zorgverzekering is, doet de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) hier regelmatig onderzoek naar. De VBDO onderzoekt niet alleen hoe milieuvriendelijk de zorgverzekeraars hun geld beleggen, maar werkt ook actief met hen samen om milieuvriendelijkheid nog meer te stimuleren. Tijdens het onderzoek beoordeelt het VBDO zorgverzekeraars op vier categorieën:

  1. De verantwoordelijkheid bij het bestuur en management voor verantwoord beleggen
  2. Het beleggingsbeleid
  3. Het implementeren van het beleid
  4. Transparantie over het beleid en implementatie

Op basis van 50 vragen wordt de score per zorgverzekeraar behaald. 

Veel verzekeraars hebben nog geen klimaatbeleid

Aan de hand van het onderzoek dat de VBDO in 2021 hield, bleek dat veel verzekeraars nog een klimaatbeleid hebben. Hoewel ook de verzekeringssector in Nederland steeds duurzamer wordt, valt er nog veel te halen. Zo voeren 2 op de 5 verzekeraars nog geen concreet beleggingsbeleid op het gebied van milieu. Bijna de helft van de verzekeraars heeft daarbij nog geen actief aandeelhouderschap op het gebied van klimaat.

milieuvriendelijke zorgverzekering

Een milieuvriendelijke zorgverzekering vinden

Ga je op zoek naar een milieuvriendelijke zorgverzekering, dan zijn er wel wat dingen waar je op moet letten. Ga bijvoorbeeld na of de verzekeraar belegd in dierenwelzijn en groene energie, of juist in wapens en olie. Daar zit natuurlijk behoorlijk wat verschil in. Ga bijvoorbeeld eens na of je verzekeraar in bepaalde onderdelen investeert (zie de graphic hieronder). Vind je dat teveel werk, of kun je het niet goed vinden? De VBDO heeft al een lijst met scores voor je gemaakt. Die lijst kun je onderaan dit artikel vinden.

milieuvriendelijke zorgverzekering

Beleidsonderzoek naar beleggingen

Natuurlijk is de VBDO niet de enige die onderzoek heeft gedaan naar hoe milieuvriendelijk verschillende zorgverzekeraars zijn. Zo deed Eerlijke Geldwijzer onderzoek naar het beleggingsbeleid per zorgverzekeraar op verschillende gebieden. Bij dit onderzoek werd steeds een score van 0 tot 10 gegeven. Hoewel uit het onderzoek van de VBDO de NN Group als meest milieuvriendelijke zorgverzekering naar voren komt (met 0,1 punt verschil met a.s.r.) komt uit het onderzoek van Eerlijke Geldwijzer a.s.r. als meest milieuvriendelijke zorgverzekering uit de bus.

De milieuvriendelijkste zorgverzekering vergelijken

Als je een milieuvriendelijke zorgverzekering hebt gevonden, is het natuurlijk nog wel belangrijk dat de verzekering ook goed bij jou past. Je wilt immers ook niet te veel premie betalen of bij de verkeerde ziekenhuizen terecht komen. Daarom is het altijd handig om zorgverzekeringen ook even met elkaar te vergelijken. Zo kun je niet alleen zien welke zorgverzekering het meest milieuvriendelijk is, maar ook welke zorgverzekering het beste bij jou past.

milieuvriendelijke zorgverzekering

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!