Kosten zorgverzekering – Hoe is de zorgpremie opgebouwd?

Bij een zorgverzekering komen veel kosten kijken, het is niet alleen een premie betalen en klaar. Waar je nog meer rekening mee dient te houden lees je in dit artikel. Iedereen in Nederland is vanaf zijn of haar 18e verplicht om minimaal een basiszorgverzekering af te sluiten.

De kosten m.b.t. de zorgverzekering bestaan uit:

 • Premie basisverzekering
 • Eventuele premie aanvullende verzekering(en)
 • Eigen risico
 • Eigen bijdrage
 • Bijdrage aan Zorgverzekeringswet (ZVW)

Eigen risico:

Bij een zorgverzekering hoort een eigen risico, en de hoogte hiervan heeft veel invloed op de kosten. In 2024 geldt er een verplicht eigen risico van € 385,- (net als in de voorgaande jaren). Dit is een bedrag wat zelf betaald moet worden aan bepaalde zorgkosten voordat de zorgverzekering de rest betaald. Je kunt ervoor kiezen om korting op je zorgpremie te krijgen door meer vrijwillig eigen risico te nemen. Je kunt het dan ophogen tot € 885,- en je premie zakt enkele tientjes per maand.

Het verhogen van het eigen risico is vooral slim om te doen wanneer je weinig tot geen zorgkosten verwacht te krijgen. Maar dan nog is het een zeker risico omdat je van de gemaakte zorgkosten welke hieronder vallen tot € 885,- zelf moet betalen. De overweging is aan je zelf om te maken.

Zorgpremie vergelijken

Kosten basisverzekering:

De kosten van de basisverzekering zijn in principe de standaard kosten voor een zorgverzekering. Het is de premie die je betaalt aan je zorgverzekeraar. Deze kosten zijn bijna elk jaar anders. In 2017 betaalde je voor een basiszorgverzekering nog tussen de € 71,95,- en € 121,75. Naar verwachting zal dit in 2024 zo’n 50 euro hoger liggen. Deze kosten zijn afhankelijk van welke zorgverzekeraar je kiest, maar ook van het feit of je wel of geen vrijwillig eigen risico wil betalen.

Kosten aanvullende verzekering:

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Je kunt als verzekerde zelf kiezen of je wel of geen aanvullende verzekering wil afsluiten. Kies je er wel voor dan betaal je ook meer zorgpremie. De kosten van een aanvullende verzekering verschillen per pakket en ook per zorgverzekeraar. Waar bij de basisverzekering een acceptatieplicht voor de verzekeraar geldt, is dat bij aanvullend niet. Hiermee kan je dan ook geweigerd worden in het geval dat je nieuwe uitgebreide dekkingen neemt t.o.v. afgelopen jaar.

Eigen bijdrage:

Voor sommige soorten zorg betaal je een eigen bijdrage. Deze is wettelijk bepaald en bij alle zorgverzekeraars even hoog. De eigen bijdrage staat helemaal los van het eigen risico en de kosten waarbij een eigen bijdrage geldt worden ook niet van je eigen risico afgehaald. Ook in 2024 geldt onder andere voor hoortoestellen, kraamzorg en pruiken een eigen bijdrage.

eigen bijdrage geldbedrag

Bijdrage aan Zorgverzekeringswet (ZVW):

Naast al de bovenstaande kosten betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Zoals de naam het al zegt is deze bijdrage inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe meer bijdrage je moet betalen. Vaak wordt deze bijdrage ingehouden op je loon, uitkering of pensioen. Is dit niet het geval? Dan moet je deze zelf betalen door middel van een aanslag van de belastingdienst. De bijdrage aan de ZVW wordt uitgedrukt in percentages en is verschillend per inkomstenbron. Ben je in loondienst, zit je in de bijstand bij de gemeente, of in de WW, dan is het percentage het hoogste en wordt de bijdrage ingehouden door je werkgever of uitkeringsinstantie. Ben je ondernemer of met pensioen dan is het percentage lager en moet je zelf de bijdrage betalen. Dit is onderdeel van de bruto – netto inkomsten.

Tegemoetkoming Zorgkosten – Zorgtoeslag en Belastingaftrek

Alles bij elkaar opgeteld betalen we elke maand dan wel een paar honderd euro, maar in Nederland is er ook compensatie:

* Laagverdieners krijgen inkomensafhankelijke zorgtoeslag.
* Bij je Belastingaangifte kun je diverse gemaakte kosten als aftrekpost opgeven.

Tot slot: De kosten voor je zorgverzekering bestaan dus niet alleen uit de zorgpremie. Wel kun je daarop veel besparen, door te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering van 2024 met eventueel dus een hoger eigen risico.

Vergoedingen Zorgverzekering 2024 | Compleet vergoedingen overzicht vergelijken

meer geldOmdat we vele vragen ontvangen over wat er wel en niet wordt vergoed door de (basis) zorgverzekering en/of aanvullende verzekeringen houden we vanaf nu een compleet overzicht bij. Op die manier weet u direct of de zorg die u nodig heeft door de zorgverzekering wordt betaald of dat u zelf in de buidel moet tasten.

Dure operaties en spoedeisende zorg: bijna altijd vergoed door het basispakket!

Gelukkig vallen dure operaties en spoedeisende zorg (bijna) altijd onder de dekking van de basisverzekering. We kunnen dus stellen dat de belangrijkste ziektekosten onder de dekking vallen. Ook dingen als de huisarts en de meeste geneesmiddelen worden gewoon netjes door uw zorgverzekeraar afgerekend.

Vergoedingen overzicht Zorgverzekering 2024

Wat zit er in het basispakket?

Een snel overzicht van welke kosten wel en niet in het basispakket van de zorgverzekering zijn opgenomen;

 • Huisarts (abonnement & bezoek): geheel vergoed & telt niet mee voor eigen risico
 • Tandarts: tot 18 jaar beperkt; 18+ alleen (overige tandartskosten alleen vergoed d.m.v. aanvullend pakket
 • Medisch specialist (bijv. chirurg, internist, etc): Geheel vergoed, telt wel mee voor eigen risico
 • Ziekenhuis (opname, operatie, IC): Geheel vergoed, telt wel mee voor eigen risico
 • Ziekenvervoer (ambulance, eigen auto, OV): Geheel vergoed, telt wel mee voor eigen risico
 • Medicijnen: Geheel vergoed (enkele uitzonderingen), telt wel mee voor eigen risico
 • Bloedonderzoeken (bloed prikken): Geheel vergoed, telt wel mee voor eigen risico
 • GGZ (geestelijke gezondheidszorg): Beperkt vergoed, telt wel mee voor eigen risico

Goede zorgverzekering vinden met de juiste vergoedingen

tandartsbehandelingHet echte verschil in vergoedingen zit hem natuurlijk in de aanvullende pakketten. Aangezien de basispolis voor een groot deel is vastgesteld door de overheid, valt er alleen met de aanvullende pakketten echt te concurreren. Zorgverzekeraars stellen op basis van de gemiddelde zorgbehoefte diverse bundels samen. Dit kunnen gecombineerde aanvullende pakketten zijn, maar ook bijvoorbeeld een speciaal pakket gericht op de tandarts of behandelingen voor fysiotherapie.

Het juiste pakket kiezen: waar moet je op letten?

Waarschijnlijk kun je deze vraag zelf eigenlijk al invullen. Als jij veel gebruik maakt van fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, tandarts/orthodontie of andere specifieke vormen van zorg, dan moet je dat natuurlijk in je pakket hebben. Maar ook als je verwacht zwanger te worden in 2024 is het belangrijk om hier goed over na te denken. Vergoedt jouw polis straks wel de nodige kraamzorg, zoals eigen bijdragen voor ziekenhuisbevalling, kraampakket en eventueel zwangerschapsyoga?

Het is dus zaak om goed te kiezen uit het grote aanbod van zorgverzekeringen. De aanvullende pakketten vergelijken is niet zo eenvoudig, en daarom hebben we een handige zorgvergelijker gelanceerd. Deze helpt je een aardig stuk op weg naar de beste zorgverzekering in jouw situatie!

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!