Kosten

Kosten Zorgverzekering 2018 – Zorgpremie opbouw

Bij een zorgverzekering komen veel kosten kijken, het is niet alleen een premie betalen en klaar. Waar je nog meer rekening mee dient te houden lees je in dit artikel. Iedereen in Nederland is vanaf zijn of haar 18e verplicht om minimaal een basiszorgverzekering af te sluiten.

De kosten m.b.t. de zorgverzekering bestaan uit:

* Premie basisverzekering
* Eventuele premie aanvullende verzekering(en)
* Eigen risico
* Eigen bijdrage
* Bijdrage aan Zorgverzekeringswet (ZVW)

Kosten basisverzekering:

De kosten van de basisverzekering zijn in principe de standaard kosten voor een zorgverzekering. Het is de premie die je betaalt aan je zorgverzekeraar. Deze kosten zijn bijna elk jaar anders. In 2017 betaalde je voor een basiszorgverzekering tussen € 71,95,- en € 121,75. Naar verwachting zal dit in 2018 een tientje hoger liggen. Deze kosten zijn afhankelijk van welke zorgverzekeraar je kiest, maar ook van het feit of je wel of geen vrijwillig eigen risico wil betalen.

Kosten aanvullende verzekering:

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Je kunt als verzekerde zelf kiezen of je wel of geen aanvullende verzekering wil afsluiten. Kies je er wel voor dan betaal je ook meer zorgpremie. De kosten van een aanvullende verzekering verschillen per pakket en ook per zorgverzekeraar. Waar bij de basisverzekering een acceptatieplicht voor de verzekeraar geldt, is dat bij aanvullend niet. Hiermee kan je dan ook geweigerd worden in het geval dat je nieuwe uitgebreide dekkingen neemt t.o.v. afgelopen jaar.

Eigen risico:

Bij een zorgverzekering hoort een eigen risico, en de hoogte hiervan heeft veel invloed op de kosten. In 2018 geldt er een verplicht eigen risico van € 385,- (net als in 2017). Dit is een bedrag wat zelf betaald moet worden aan bepaalde zorgkosten voordat de zorgverzekering de rest betaald. Je kunt ervoor kiezen om korting op je zorgpremie te krijgen door meer vrijwillig eigen risico te nemen. Je kunt het dan ophogen tot € 885,- en je premie zakt enkele tientjes per maand. Dit is vooral slim om te doen wanneer je weinig tot geen zorgkosten verwacht te krijgen. Maar dan nog is het een risico omdat je van de gemaakte zorgkosten welke hieronder vallen tot € 885,- zelf moet betalen.

Eigen bijdrage:

Voor sommige soorten zorg betaal je een eigen bijdrage. Deze is wettelijk bepaald en bij alle zorgverzekeraars even hoog. De eigen bijdrage staat helemaal los van het eigen risico en de kosten waarbij een eigen bijdrage geldt worden ook niet van je eigen risico afgehaald. Ook in 2018 geldt onder andere voor hoortoestellen, kraamzorg en pruiken een eigen bijdrage.

Bijdrage aan Zorgverzekeringswet (ZVW):

Naast al de bovenstaande kosten betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Zoals de naam het al zegt is deze bijdrage inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe meer bijdrage je moet betalen. Vaak wordt deze bijdrage ingehouden op je loon, uitkering of pensioen. Is dit niet het geval? Dan moet je deze zelf betalen door middel van een aanslag van de belastingdienst. De bijdrage aan de ZVW wordt uitgedrukt in percentages en is verschillend per inkomstenbron. Ben je in loondienst, zit je in de bijstand bij de gemeente, of in de WW, dan is het percentage het hoogste en wordt de bijdrage ingehouden door je werkgever of uitkeringsinstantie. Ben je ondernemer of met pensioen dan is het percentage lager en moet je zelf de bijdrage betalen. Dit is onderdeel van de bruto – netto inkomsten.

Tegemoetkoming Zorgkosten – Zorgtoeslag en Belastingaftrek

Alles bij elkaar opgeteld betalen we elke maand dan wel een paar honderd euro, maar in Nederland is er ook compensatie:

* Laagverdieners krijgen inkomensafhankelijke zorgtoeslag.
* Bij je Belastingaangifte kun je diverse gemaakte kosten als aftrekpost opgeven.

Tot slot: De kosten voor je zorgverzekering bestaan dus niet alleen uit de zorgpremie. Wel kun je daarop veel besparen, door te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekeraar met eventueel dus een hoger eigen risico.