Waarom overstappen van zorgverzekering meestal loont

overstappenHet wordt ieder jaar aangeraden door erg veel vergelijkingssites: overstappen van zorgverzekering. Maar waarom eigenlijk, heeft dat namelijk wel nut? Zeker! Hoe dat precies zit, leggen we je in dit artikel uitgebreid uit. Zo kun jij voor jezelf besluiten of het voor jou verstandig is om te kiezen voor overstappen of niet.

Overstappen kan in veel gevallen nuttig zijn. Ieder jaar kun je tussen 13 november en 31 december van zorgverzekering veranderen. Wil je van zorgverzekering veranderen, dan moet je vóór 31 december je huidige zorgverzekering opzeggen. Vóór 31 januari moet je dan je nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Heb je al voor 31 december besloten welke zorgverzekering je graag wilt hebben, dan kun je natuurlijk ook voor die tijd al volledig overstappen.

Veel mensen durven niet over te stappen

De Autoriteit Consument & Markt deed in april onderzoek naar het overstapgedrag van consumenten. Uit dat onderzoek blijkt dat 23% van de consumenten die niet overstappen denkt dat er haast geen verschil zit tussen zorgverzekeraars. Verder denkt 14% dat overstappen veel tijd en moeite kost en vindt 10% het te ingewikkeld om over te stappen. 16% is daarbij bang dat een nieuwe zorgverzekering tegenvalt. Zonde natuurlijk, want overstappen kan zeker wel lonen. In dit artikel behandelen we al deze punten daarom even, zodat we je kunnen helpen met overstappen.

overstappen

Verschil tussen zorgverzekeraars

23% van de consumenten die niet overstappen denkt dus dat er vrijwel geen verschil zit tussen zorgverzekeraars. Dat is absoluut niet waar. Ondanks dat alle zorgverzekeraars dezelfde zorg dekken in de basisverzekering, kan er nog erg veel verschil zitten tussen basisverzekeringen. Dat verschil zit hem voornamelijk in de vrije zorgkeuze. Sommige verzekeraars bieden namelijk een vrije zorgkeuze aan (dat noemen we een restitutiepolis), terwijl andere verzekeraars alleen zorg vergoeden bij zorgverleners waar zij een contract bij hebben afgesloten (naturapolis). Wil je dus graag je bij één bepaalde zorgverlener terecht kunnen, dan is het belangrijk dat je even goed nagaat welke zorgverzekering je het beste kunt kiezen. 

Geld besparen met overstappen

Een ander groot verschil tussen zorgverzekeringen, is natuurlijk de premie. De premie is behoorlijk gestegen en er zit erg veel verschil tussen de hoogste en de laagste premie. Door te overstappen van zorgverzekering, kun je dan ook een hoop geld besparen. De kans is namelijk groot dat je een goedkopere zorgverzekering af kunt sluiten die net zo goed bij je past. Overstappen kan dan dus zeker lonen.

Waarom overstappen?

Overstappen kan je dus een hoop geld besparen. Verder kan overstappen ook erg lonen, omdat jouw zorgbehoefte jaarlijks veranderd. Misschien verwacht je bijvoorbeeld het komende jaar veel meer zorg nodig te hebben en wil je graag wat dichter bij huis behandeld worden. Dan moet je dus op zoek naar een zorgverzekering die zorg in het ziekenhuis bij jou in de buurt vergoed. Wat betreft prijzen en vrije zorgkeuze veranderen zorgverzekeringen ook jaarlijks. Als jouw zorgsituatie dus niet veranderd, kan het toch zijn dat je zorgverzekering niet meer zo goed bij je past.

Overstappen: hoe werkt het?

Overstappen is absoluut niet lastig, het is dan ook echt niet iets waar je je zorgen over moet maken. Eerder bleek al dat er verwacht wordt dat dit jaar erg veel mensen zullen overstappen. Wil je overstappen en heb je al een nieuwe zorgverzekering gevonden. Dan kun je simpelweg voor 31 december je nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je oude zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd.

Wil je wel graag overstappen, maar weet je nog niet naar welke verzekering? Dan moet je in ieder geval voor 31 december je huidige zorgverzekering opzeggen. Dat kan vrijwel altijd telefonisch, maar vaak ook via e-mail of een contactformulier. Heb je je zorgverzekering opgezegd, dan kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten tot en met 31 januari.

Kan een zorgverzekering tegenvallen na het overstappen?

Het korte antwoord op deze vraag is natuurlijk ja: een zorgverzekering kan tegenvallen na het overstappen. Als je je echter goed verdiept in de zorgverzekering, is die kans erg klein. Het is daarom belangrijk dat je bij het vergelijken van verschillende zorgverzekeringen ook de reviews van de zorgverzekering leest. Zo kom je erachter wat mensen wel en niet fijn vinden aan de zorgverzekering. Verder kun je ook nagaan of de zorgverzekering handige extra’s heeft, zoals een app.

Verzekeringen vergelijken

De beste manier om een goede verzekering te vinden als je gaat overstappen, is door verzekeringen te vergelijken met een vergelijker. Door verzekeringen te vergelijken kun je namelijk niet alleen de premies met elkaar vergelijken, maar kun je ook reviews, voorwaarden en polissen vergelijken. Zo kun je dus duidelijk zien welke verzekering het beste bij je past en welke het goedkoopst voor je is.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!