Op Wintersport? Dit vergoedt je zorgverzekering op vakantie

wintersportHet wintersportseizoen staat op het punt te beginnen en een hoop Nederlanders maken zich, ondanks corona, klaar om te vertrekken. Veel landen staan toeristen voor de wintersport namelijk wel toe, al is het onder strenge regels. Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal geen fan bent van de sneeuw en dat je juist een tijdje de zon op gaat zoeken. Waar je ook naartoe gaat, het is fijn als je weet wat je zorgverzekering vergoedt in het buitenland.

De kans op een ongeval tijdens een wintersportvakantie is relatief groot vergeleken met andere vakanties. Verder kun je op vakantie natuurlijk altijd ziek worden. Als je dan medische zorg nodig hebt, is het belangrijk dat je de juiste verzekering hebt, anders kan het zomaar zijn dat je een hoop bij moet betalen. In dit artikel gaan we daarom wat dieper in op wat je zorgverzekering nu precies dekt.

De kosten die je verzekering sowieso dekt op wintersport en vakantie

Redelijk wat kosten worden door de basisverzekering gedekt in het buitenland, ongeacht welke polis je hebt. Het gaat hier dan vooral om urgente en spoedeisende medische zorg in het buitenland. Hierbij kun je denken aan onderstaande dingen:

  • Spoedeisende zorg na een ongeval
  • Vervoer met een ambulance
  • Noodzakelijke medicijnen
  • Urgente coronakosten, zoals bijvoorbeeld een spoedopname (meer info)
  • Een ziekenhuisopname bij spoed, dus een klacht of aandoening die niet kan wachten

Het is afhankelijk van de factuur of je verplichte eigen risico moet betalen. Als je de factuur bijvoorbeeld zelf betaalt en achteraf declareert, gaat dat van je eigen risico af. Als je je EHIC-zorgpas gebruikt en de zorgverlener direct bij je zorgverzekeraar declareert, gaat dat niet van je eigen risico af. Neem je EHIC-zorgpas altijd mee op vakantie, want deze pas dient als toegang tot medische hulp in het buitenland.

Wat wordt niet gedekt door je basisverzekering?

Goed, je weet nu welke zorgkosten door je basisverzekering worden gedekt. Het is echter misschien nog wel belangrijker om te weten welke kosten je basisverzekering niet dekt. Ook die sommen we hieronder even voor je op:

  • Repatriëring (onverwachte terugkeer naar huis vanwege een ongeval of ziekte)
  • Planbare zorg, bijvoorbeeld een bezoek aan een specialist dat geen spoed heeft
  • Uitstel van je verblijf vanwege een ongeval of ziekte
  • Urgente zorgkosten die uitkomen boven het Nederlandse tarief

Met zorgkosten boven het Nederlandse tarief wordt bedoeld dat ook kosten voor spoedeisende zorg niet worden vergoed als ze boven de Nederlandse vergoeding uitkomen. Stel je krijgt een behandeling in Spanje die daar 300 euro kost, maar in Nederland wordt maar 200 euro vergoed, dan moet je dus die overige 100 euro zelf betalen.

Heb ik een extra verzekering nodig voor wintersport?

Als je op vakantie gaat, zijn er best wat gevallen waarin de basisverzekering niet alle zorg vergoed, zoals repatriëring met een ambulance, of met het vliegtuig (ook wel een gipsvlucht genoemd). Deze kosten kunnen flink oplopen en het kan je dan ook best wat geld kosten als je niet bent verzekerd.

Er zijn twee opties voor als je, al dan niet, op skivakantie gaat en je je graag goed wilt verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende verzekering met een dekking voor buitenlandzorg en repatriëring, of voor een reisverzekering met een module voor geneeskundige kosten en repatriëring.

Voornamelijk als je op wintersport gaat, ben je met alleen een basisverzekering meestal niet voldoende verzekerd. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende wintersportverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van een hoop zorg en ook schade, diefstal of verlies van je ski-uitrusting.

Altijd vergelijken

Eigenlijk kunnen we het niet vaak genoeg zeggen, naar welke zorgverzekering je ook op zoek gaat, het is belangrijk dat je verschillende verzekeringen goed met elkaar vergelijkt. Zeker wanneer je een goede verzekering voor je vakantie of wintersport zoekt, kan het best verwarrend zijn wat iedere zorgverzekeraar aanbiedt. Gebruik daarom een zorgvergelijker, of houd alles goed bij, zodat je zeker weet dat je voor jou reis de beste zorgverzekering kunt vinden. Denk ook aan het vergelijken van aanvullende orthodontieverzekering, brilverzekeringen, fysioverzekeringen, tandartsverzekeringen, zwangerschapsverzekeringen of een verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!