Krijg je voor mantelzorg een vergoeding?

Een mantelzorger is iemand die voor een chronisch zieke zorgt. Meestal is dit een naaste, zoals een ouder, kind, neef, kennis, of buur. Het gaat hierbij om langdurige zorg die onbetaald is. Voor mantelzorg krijg je dus niet betaald. Wel kun je er soms een vergoeding voor krijgen. Meer daarover leggen we je hieronder uit.

Krijgen mantelzorgers een vergoeding?

De grote vraag is natuurlijk: krijgen mantelzorgers een vergoeding? Het korte antwoord op deze vraag is: nee, voor mantelzorgers bestaat geen algemene vergoeding. Toch worden sommige kosten wel eens vergoed. Sommige zorgverzekeraars geven in hun aanvullende verzekering namelijk een vergoeding voor vervangende zorg voor mantelzorgers. Ook worden mantelzorgers regelmatig door hun gemeente ondersteund. Soms krijgen mantelzorgers dan een geldbedrag, maar soms ook een uitje of een kortingsbon. Als je zorg verleent die normaal gesproken door een professional wordt uitgevoerd, kom je misschien wel in aanmerking voor een persoonsgebonden budget.

Een aanvullende zorgverzekering voor mantelzorgers

Sommige verzekeringen bieden de mogelijkheid om mantelzorgers te ondersteunen via respijtzorg. Dit zit niet in de basisverzekering, maar is een aanvullende verzekering en deze moet je dus zelf afsluiten. Respijtzorg wordt ook wel vervangende mantelzorg genoemd. Een professional of vrijwilliger komt dan de taken van de mantelzorger tijdelijk overnemen, waardoor de mantelzorger even wat tijd voor zichzelf heeft. Naast deze vergoeding voor respijtzorg zijn er soms ook vergoedingen beschikbaar voor de mantelzorgmakelaar en mantelzorgcursussen.

Wat wordt vergoed door de aanvullende verzekering?

Niet iedere zorgverzekering heeft hetzelfde mantelzorgarrangement. Het verschilt per verzekering enorm wat wordt vergoed door de aanvullende verzekeringen. Het is daarom verstandig om verschillende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken als je besluit een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kom je er rustig achter welke verzekering bij jou past en kun je de juiste keuze maken.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!