Wordt een acnebehandeling vergoed?

Acnebehandeling is geen standaard behandeling en valt daardoor ook niet onder de basisverzekering. Het is bij sommige verzekeraars wel mogelijk om via een aanvullende verzekering een vergoeding te krijgen. Heb je dus last van acne en ben je benieuwd of je aanspraak kunt maken op een vergoeding voor een acnebehandeling vanuit de zorgverzekering? Hier lees je er meer over.

Verschillende zorgverzekeringen in 2022

Wat is een acnebehandeling?

Acne zijn kleine ontstekingen van de huid. Veel jongeren krijgen last van acne (jeugdpuistjes) tijdens de pubertijd, maar het is ook mogelijk dat je hier als volwassene op latere leeftijd last van kunt krijgen. Acne komt vooral vaak voor op het gezicht, op de borst, de rug of op de schouders. De huid maakt van nature talg aan (een vette, beschermende stof). Als de kliertjes die deze talg produceren verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Dit wordt ook wel acne genoemd. Een acnebehandeling is erop gericht om deze puistjes te verminderen en indien mogelijk volledig te laten verdwijnen. Lichte vormen van acne kunnen behandeld worden met lotions en crèmes waar benzoylperoxide of retinoïden in zitten. Sommige van deze geneesmiddelen kunnen zonder recept bij de apotheek gehaald worden, terwijl je voor andere een recept van de huisarts nodig hebt. Matige tot ernstige vormen van acne kunnen behandeld worden met antibiotica of de pil. Het is ook mogelijk om een kuur met isotretinoïne te doen, dit is echter wel een behandeling waar bijwerkingen mogelijk zijn. Deze behandeling gebeurt daarom meestal onder begeleiding van een dermatoloog.

Valt een acnebehandeling in het basispakket van een zorgverzekering?

Nee, een acnebehandeling is een specialistische behandeling die niet standaard onder de basiszorgverzekering valt. Acnetherapie wordt uitgevoerd door huidtherapeuten, waarbij de huid grondig gereinigd wordt en onzuiverheden verwijderd worden. Op deze manier wordt geprobeerd om de huid te herstellen en genezen en om littekentjes te voorkomen. Je kunt alleen via een aanvullende verzekering een vergoeding krijgen voor deze behandelingen. 

Kun je voor acnetherapie een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering?

Ja je kunt vanuit een aanvullende verzekering een vergoeding krijgen voor acnetherapie. Je dient dan een aanvullende verzekering voor huidbehandelingen af te sluiten. Let op, de vergoeding geldt alleen als de verzekeraar een contract af heeft gesloten met de huidtherapeut. Wil je vergelijken welke aanvullende verzekering en welke verzekeraar wel acnebehandelingen vergoeden en welke behandelingen wel en niet onder de aanvullende verzekering vallen? Bekijk dan het aanbod aanvullende verzekeringen. Hier kun je vergelijken welke verzekering voor jou het meest geschikt is. 

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!