Sterilisatie vergoeding

Je kunt een sterilisatie overwegen als je geen kinderen (meer) wilt. Een sterilisatie zorgt er namelijk voor dat je permanent onvruchtbaar wordt. Omdat de ingreep van een sterilisatie permanent is, is het belangrijk dat je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt krijgen. Het terugdraaien van deze ingreep is namelijk niet makkelijk.

Een sterilisatie voorkomt dus dat jij of je partner zwanger wordt. Het is een zeer effectieve manier van anticonceptie, maar, zoals al beschreven, permanent en daardoor een ingrijpende ingreep. Hieronder vertellen we je wat meer over een sterilisatie, de voor- en nadelen en natuurlijk de kosten.

Het verschil tussen een sterilisatie en een vasectomie

Zowel voor man en vrouw wordt vaak gesproken van een sterilisatie, al is de juiste benaming voor een sterilisatie bij een man eigenlijk een vasectomie. Het verschil tussen een sterilisatie en een vasectomie zit hem echter niet alleen in de naam. 

Een sterilisatie (bij een vrouw) kan op drie manieren worden gedaan. De eicellen kunnen hierdoor niet meer in de baarmoeder komen, waardoor er ook geen zaadcellen meer bij kunnen komen. De eicellen komen dan terecht in de buikholte en worden daar afgebroken. Hieronder sommen we de mogelijkheden even voor je op:

  • De eileiders worden dichtgemaakt met een ringetje of klemmetje
  • De eileiders worden dichtgemaakt door gebruik te maken van elektrische stroom en worden zo weggebrand
  • De eileiders worden helemaal verwijderd

Voor een vasectomie (bij een man dus) is maar één mogelijkheid voor het steriliseren. Hier worden de zaadleiders doorgesneden, korter gemaakt en dichtgenaaid. Zaadcellen kunnen zo niet meer uit de penis komen en bij het klaarkomen komt dan enkel vocht uit de penis. Zonder zaadcellen kan een vrouw niet zwanger worden.

Een vergoeding voor de sterilisatie

Voor zowel een vasectomie als een sterilisatie geeft de basisverzekering geen vergoeding. Je kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten bij je zorgverzekeraar. De beste aanvullende verzekering kun je vinden door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken bij Vergelijk de Zorgverzekeringen. Kies je dus voor een aanvullende verzekering, dan krijg je wel (een deel) van de ingreep vergoed. Verder geldt geen eigen risico voor deze ingreep en kunnen de vergoedingen binnen hetzelfde pakket soms verschillen voor mannen of vrouwen.

De vergoeding voor een sterilisatie (vasectomie) bij een man

Heb je een aanvullende verzekering, dan is een vasectomie niet bijster duur. Voor een vasectomie is dan ook maar een kleine operatie nodig. De kosten van een vasectomie verschillen per ziekenhuis, maar je kunt uitgaan van gemiddeld zo’n 350 euro tot 400 euro voor deze ingreep.

De vergoeding voor een sterilisatie bij een vrouw

Wil je je als vrouw laten steriliseren, dan is de operatie wat ingrijpender. De operatie is wat meer werk en risicovoller (daarover lees je hieronder meer), waardoor de ingreep ook duurder is. Gemiddeld kost een sterilisatie tussen de 1300 euro en de 1500 euro, maar houd er rekening mee dat er veel ziekenhuizen zijn die meer kosten in rekening brengen voor deze operatie.

De risico’s van een sterilisatie of vasectomie

Zowel een sterilisatie als een vasectomie zijn operaties. Aan operaties zitten altijd risico’s, zo ook aan deze. De eerste om te noemen is natuurlijk een grotendeels psychologisch risico. Zo kun je beter geen sterilisatie ondergaan wanneer je nog erg jong bent. Het leven verandert en jouw gedachten ook, wie weet besluit je later dat je toch graag een kindje wilt.

Verder zitten er medische risico’s aan een sterilisatie/vasectomie. Beide ingrepen zijn erg klein en vrij makkelijk gedaan, al is een vasectomie wat minder ingrijpend dan een sterilisatie. Risico’s en nadelen van een sterilisatie zijn bijvoorbeeld altijd:

  • De kans op een ontsteking of bloeding
  • Last van de verdoving of narcose zelf
  • Als je spijt krijgt, kun je als vrouw niet opnieuw vruchtbaar worden, ook als man is de vasectomie vaak niet meer terug te draaien (soms wel)
  • Bij een vrouw kan het zijn dat het lichaam niet goed reageert op het ringetje of klemmetje (wanneer de eileiders worden weggehaald is dit risico er niet)
  • Soms wordt een man na sterilisatie toch weer vruchtbaar (de kans is ongeveer 4 op 1000)

Een hersteloperatie voor een man en de vergoeding

Zoals we hierboven al kort beschreven is het voor zowel man als vrouw vrijwel niet mogelijk om een hersteloperatie uit te voeren. Bij mannen kan er een poging worden gedaan, maar vaak blijft de man na de operatie dan toch onvruchtbaar. Ook de hersteloperatie wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Deze moet zelf betaald worden.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!