Krijg ik een vergoeding voor plastische chirurgie

Bij een plastisch chirurgische ingreep wordt je uiterlijk aangepast, herstelt, of gereconstrueerd. Niet altijd wordt de ingreep vergoed door de zorgverzekering. Afhankelijk van de reden voor de ingreep, kun je deze vergoed krijgen. Op deze pagina vertellen we je daar meer over.

Wanneer wordt een borstvergroting vergoed?

Plastische chirurgie wordt niet altijd vergoed. Als je een operatie uit laat voeren met alleen een cosmetische reden, krijg je deze niet vergoed. Als de operatie wel medisch noodzakelijk is, kun je de kosten wel vergoed krijgen. Een borstvergroting heeft bijvoorbeeld nooit een medische noodzaak, waardoor je deze dus niet vergoed krijgt. Een borstverkleining kan wel een medische noodzaak hebben, aangezien grote borsten soms ook voor serieuze rugklachten kunnen zorgen. Wil je je plastisch chirurgische ingreep vergoed krijgen? Dan is alleen een verwijzing van de huisarts geen bewijs. Hiervoor moet je speciaal naar het ziekenhuis.

Psychische klachten

Veel mensen hebben last van psychische klachten omtrent hun uiterlijk. Zo voelen ze zich onzeker door overtollig huid na afvallen, over te grote of kleine borsten, of door een scheve neus.

Psychische klachten worden normaliter niet meegenomen in het kader van een vergoeding via de zorgverzekering. Zelfs een rapport van een psycholoog telt niet mee in de beslissing of iets wel of niet wordt gedekt. Om voor vergoeding van de zorgverzekering in aanmerking te komen, moet er dus echt sprake zijn van een medische noodzaak. 

Plastische chirurgie in de zorgverzekering

In de basisverzekering worden dus alleen ingrepen vergoed die echt een medische noodzaak hebben. Hiervoor heb je een medische indicatie van je arts nodig en toestemming van je verzekeraar. Voor toestemming van de verzekeraar moet de behandeling voldoen aan:

  1. De behandeling mag niet onnodig duur zijn
  2. De klacht of verminking moet door de behandeling ook echt minder worden

Soms worden ingrepen niet door de basisverzekering vergoed, maar wel door een aanvullende verzekering. De ingreep is dan niet erg genoeg om vergoed te worden in de basisverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ingreep vanwege snurken. Vergelijk deze aanvullende verzekeringen goed, want soms is de premie van zo’n verzekering duurder dan de kosten van de ingreep. Je kunt in dat geval natuurlijk veel beter gewoon zelf de ingreep aanschaffen.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!