Vergoeding IVF-behandeling

Het kan voorkomen dat jullie proberen een kindje te krijgen, maar dat het op een natuurlijke manier niet lukt. IVF kan uitkomst bieden om zwanger te worden. Het is in dat geval fijn om te weten of een dergelijke behandeling wordt vergoed of niet.

IVF is een voortplantingstechniek en vruchtbaarheidsbehandeling waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna deze in de baarmoeder worden teruggeplaatst. Op die manier worden de cellen als het ware een handje geholpen.

Wordt IVF als vruchtbaarheidsbehandeling vergoed door de zorgverzekering?

Als jullie besluiten over te gaan op IVF, is het fijn om te weten of deze behandeling vergoed wordt of niet. Tot een leeftijd van 43 jaar worden de eerste drie IVF-behandelingen per doorgaande zwangerschap vanuit de basisverzekering vergoed. Omdat de kans op een geslaagde zwangerschap na die leeftijd sterk afneemt, moet je de behandelingen vanaf 43 jaar zelf betalen. Als de behandeling vergoed wordt, betaal je verder geen eigen bijdrage of eigen risico.

Als je na een IVF-behandeling zwanger wordt en je wilt later proberen een tweede kindje te krijgen, krijg je ook weer drie IVF-behandelingen vergoed.

Vergoedingen voor andere vruchtbaarheidsbehandelingen

Er zijn natuurlijk meer vruchtbaarheidsbehandelingen dan IVF. Een aantal veelvoorkomende behandelingen zijn bijvoorbeeld:

  • Ovulatie-Inductie (OI): het opwekken van de eisprong
  • Kunstmatige Inseminatie (KI): inseminatie met eigen zaad of donorzaad
  • Intra-Uteriene Inseminatie (IUI): zaad direct in baarmoederholte inbrengen
  • Intra-cytoplasmatische sperma injectie (ICSI): een spermacel wordt direct in de eicel aangebracht

Ook andere vormen van vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals hierboven opgesomd, worden vergoed door de basisverzekering. In het geval van KI, IUI en OI worden de behandelingen wel door de basisverzekering vergoed, maar betaal je ook het eigen risico. Daarbij worden de kosten van een eventuele spermadonor hierbij niet vergoed.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!