Alle zorgpremies zijn bekend, ga jij overstappen dit jaar?

Alle zorgpremies voor 2022 zijn bekend! Dat betekent dat jij kunt beginnen met het vergelijken van jouw zorgverzekering. Blijf je bij dezelfde verzekeraar of ga je toch overstappen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen voor de zorgpremies en wat dit voor de dekking van jouw zorgverzekering betekent. Heb jij meteen alles in een overzicht en kun je direct vergelijken en overstappen. Wel zo makkelijk!

Premiestijging voor vrijwel alle verzekeraars

Zoals verwacht hebben veel budgetmerken tot het laatste moment gewacht met het bekendmaken van hun zorgpremies, om de prijzen zo scherp mogelijk te houden. In onze vorige blog gaven we aan dat naar verwachting vrijwel alle zorgpremies zouden stijgen. Deze voorspelling is inmiddels uitgekomen want het blijkt dat de gemiddelde verhoging voor een basisverzekering €48,- is. Dat is een grotere stijging dan wat het demissionaire kabinet eerder in de miljoenennota had aangegeven (€36,-). Nagenoeg alle verzekeraars hebben de premie voor hun basisverzekering verhoogd. Gemiddeld kost een basisverzekering in 2022 €128,30 bij een standaard eigen risico van €385,-. Ook de meeste aanvullende verzekeringen worden het komende jaar iets duurder. Slechts enkele verzekeraars verlagen hun prijs of houden hun prijs gelijk.

Wat is de duurste basisverzekering voor 2022?

De premies lopen per verzekeraar uiteen en daarbij is er ook verschil tussen welke zorgverleners er gecontracteerd zijn. Als we puur kijken naar welke verzekeraar volgend jaar de duurste premie heeft, dan komen we uit bij a.s.r., zij rekenen €152,90 voor hun basisverzekering bij een eigen risico van €385,-. Ga je jouw eigen risico verhogen, dan wordt dit bedrag lager. Je betaalt dan echter nog steeds meer voor jouw basisverzekering dan bij concurrenten. Bij een eigen risico van €885 betaal je bij a.s.r. maandelijks €132,90.

De goedkoopste zorgpremies: wat is de goedkoopste basisverzekering voor 2022?

De goedkoopste basisverzekering is die van Ziezo van Zilveren Kruis. Bij hen betaal je volgend jaar €108,25 per maand voor jouw basisverzekering met een eigen risico van €385,-. Dit is dus een verschil van €44,65 per maand, vergeleken met a.s.r.. Verhoog je jouw eigen risico tot €885,- dan betaal je per maand €86,25. Overweeg je om over te stappen? Kijk dan van tevoren goed of het voor jou aantrekkelijk is om jouw eigen risico te verhogen.

Is het slim om mijn eigen risico te verhogen?

Je kunt ervoor kiezen om jouw eigen risico voor de basisverzekering vrijwillig te verhogen. Doordat je financieel meer risico loopt wanneer je zorgkosten maakt, betaal je minder premie. De korting die je krijgt, varieert per verzekeraar, maar je betaalt altijd minder dan wanneer je jouw eigen risico niet vrijwillig verhoogt. Is het slim om jouw eigen risico te verhogen? Dat hangt af van hoe vaak je zorgkosten hebt en of je hiervoor dure medicijnen nodig hebt. Moet je bijvoorbeeld regelmatig naar het ziekenhuis? Slik je dure medicijnen of verwacht je hoge zorgkosten voor het komende

 jaar? In dat geval is het niet aan te raden om jouw eigen risico te verhogen. Verwacht je het komende jaar weinig zorgkosten en kun je de kosten voor het vrijwillig eigen risico financieel makkelijk dragen? Dan kan het interessant voor jou zijn om jouw eigen risico te verhogen.

Nieuwe speler op de markt: Vink Vink

Sinds kort heeft Nederland er een nieuw verzekeringslabel bij: Vink Vink. Dit nieuwe merk valt onder verzekeraar Menzis en is erop gericht om het voor klanten zo makkelijk mogelijk te maken

om over te stappen van zorgverzekering. Gewoon even aanvinken wat je nodig hebt, dat idee. Vandaar ook de naam ‘Vink Vink’. Met slechts €111,- per maand (en €385,- eigen risico) valt deze basisverzekering ook in het rijtje van goedkoopste zorgverzekeraars. De Vink Vink basispolis is een online polis en het is tevens mogelijk om een aanvullende verzekering bij hen af te sluiten. Zo kun jij je aanvullend verzekeren voor ‘Buitenland & Tandongeval’, of alleen voor ‘Tand’ of ‘Bundel’. 

Onbeperkte fysio wordt bijna onbetaalbaar en er geldt een medische selectie

Veel verzekeraars snijden in 2022 in hun verzekeringsvoorwaarden voor fysiotherapie. Dit heeft tot gevolg dat er bijna geen enkele verzekeraar meer volledig verzekert voor fysioherapie óf dat je een veel hogere premie moet gaan betalen. Veel pakketten worden namelijk geschrapt en bij bestaande pakketten wordt de dekking verlaagd of de premie verhoogd.

De enige verzekeraars bij wie je komend jaar nog terecht kan voor een pakket met volledige dekking zijn ONVZ (Superfit pakket, €134,66). Vvaa (Excellent, €127,42) en PNOZorg (Excellent, €134,66) Heb je interesse in een van deze pakketten, dan dien je wel even in de telefoon te klimmen; deze pakketten zijn namelijk alleen telefonisch af te sluiten.

De gemiddelde premie voor een aanvullende polis met volledige fysiodekking is €1587 per verzekerde, terwijl dit in 2020 nog €752,96 was. De prijs hiervoor is dus behoorlijk gestegen. Daarnaast geldt er voor alle ONVZ-verzekeringen een medische selectie. Dit betekent dat wanneer je een hoge zorgbehoefte hebt (bijvoorbeeld wanneer je last hebt van artrose of reuma) je waarschijnlijk niet geaccepteerd wordt voor jouw nieuwe polis. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om je aanvullend voor fysiotherapie te verzekeren.

Ga jij overstappen? Sluit direct online over!

Ben jij na het lezen van dit nieuws van plan om over te stappen? Dat doe je heel eenvoudig online! Wij helpen je graag bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering voor 2022!

Ook aanvullende verzekeringen zijn mogelijke redenen om over te stappen. Het vergelijken hiervan doe je eenvoudig op onze vergelijkingspagina’s. Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van verzekeraars voor brillen, fysiotherapie, tandarts, alternatieve geneeswijzen, aanvullende zwangerschapsverzekeringen en orthodontie.

zorgpremies-2022-bekend

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!